Szeptemberi régészeti konferenciák itthon és külföldön

Szeptemberben a Lendület Mobilitás Kutatócsoport munkatársai több konferencián is részt vettek. Ezek közül az első a 2018. szeptember 5-8. között Barcelonában megrendezett nemzetközi tanácskozás, az Európai Régész Szövetség (European Association of Archaeologists) 24. éves konferenciája volt. A szervezők a konferencia idei mottójával azt kívánták kifejezni, hogy a régészeti kutatás nemcsak a múlt tudománya, de jelenünk kihívásaira is reflektál, s a mai kor kérdéseire is válaszokat kínálhat. A tanácskozáson több mint háromezren vettek részt Európából, és a tengerentúlról. A 170 szekcióban elhangzott előadások rövid összefoglalói megtalálhatók a kétrészes absztrakt kötetben.

Kutatócsoportunk tagjai több, a bronzkori tell-települések kutatásának régészeti és geoarcheológiai módszereiről és új eredményeiről szóló előadás társszerzői voltak, többek között a Current approaches to tells and tell-like sites in the Prehistoric Old World (szervezők: Antonio Blanco-González, Tobias L. Kienlin), valamint a Geoarchaeology of Bronze Age Europe (szervezők: Cristiano Nicosia, Gianna Ayala, Stefan Dreibrodt, Jakub Niebieszczański, Pető Ákos) című szekciókban. Kulcsár Gabriella és Kiss Viktória a Kieli Egyetem kutatóival (Wiebke Kirleis, Jutta Kneisel, Dragana Filipović, Institute of Pre- and Protohistoric Archaeology, University of Kiel, Németország) a bronzkori ételkészítés, életmód és a környezettörténet kérdéseiről rendeztek szekciót Environment, food production and lifestyle in Bronze Age Europe címmel. A szekcióban 11 előadás és 5 poszter foglalta össze a különböző európai régióik (elsősorban a Mediterraneum és Közép-Európa) bronzkori élelemtermelési, ételkészítési és fogyasztási szokásairól rendelkezésre álló interdiszciplináris adatokat.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, szöveg

Szeptember 20-22. között Bécsben, a gyermekkor múltbeli kutatására létrejött interdiszciplináris társaság éves nemzetközi konferenciájára (SSCIP Conference) látogattunk el, melyet az Institute for Oriental and European Archaeology – OREA és bécsi Természettudományi Múzeum (NhM Naturhistorisches Museum Wien) rendezett meg. Az előadásokból megismerkedhettünk a gyermekek és anyák életmódjának, társadalmi szerepének kutatási kérdéseivel és a gyermekkor felfogásával számos területen – az ősembertől a közelmúltig. A kora és középső bronzkori gyermekek, fiatalok dunántúli temetkezéseinek kutatásáról rendelkezésre álló eredményeinket Melis Eszter mutatta be.

Archiv fotó a jászdózsai tell-település ásatásáról (1966-1975)

A hónap végén, szeptember 27-28-án a Dr. Stanczik Ilona emlékére megrendezett konferencián vettünk részt Jászberényben és Jászdózsán, amely a jászberényi Jász Múzeum és a Jász Múzeumért Alapítvány, a szolnoki Damjanich János Múzeum, valamint Jászdózsa Község Önkormányzata társrendezésében valósult meg. A kétnapos tanácskozás programjában 18 előadás tekintette át Dr. Stanczik Ilona munkásságát, a bronzkori tell-települések kutatásának módszertanát, valamint a legújabb ásatási projektek, többek között a kutatócsoportunk tagjainak részvételével a kakucsi mikrorégióban végzett feltárások eredményeit.

Nyitókép: Jászsági Térségi TVVissza