Nemzetközi workshop a bronzkori textilművességről Göteborgban

Kutatócsoportunk meghívást kapott a 2018. február 26-27-én a Göteborgi Egyetem Bronze Age wool economy: production, trade, environment, husbandry and society (THESP) projektje szervezésében megrendezett workshopra.

A műhelykonferencia a bronzkori textilművesség, elsősorban a korszakban birkagyapjúból szőtt ruhák előállításának kérdéseit tárgyalta Európa különböző régióiban. A meghívott előadók a mai Dánia, Közép-Magyarország és az olaszországi Pó-vidék térségéből összegyűjtött régészeti adatokat és az eddig elkészült stabil izotópos elemzések eredményeit foglalták össze.

A konferenciát a THESP projekt tagjai: Sophie Bergerbrant, Karin Frei, Serena Sabatini (Göteborgi Egyetem, Dán Nemzeti Múzeum) szervezték. A meghívott részvevők között a skandináviai bronzkor, valamint a mediterrán térség szakértői, Kristian Kristiansen (Göteborgi Egyetem), Andrea Cardarelli (Római La Sapienza Egyetem), Claudio Cavazzuti (Durhami Egyetem), Jacopo de Grossi Mazzorin (Salentoi Egyetem), Christopher Prescott (Római Norvég Intézet), Susan Sherratt (Sheffieldi Egyetem), és Alison Sheridan (Skót Nemzeti Múzeum), továbbá a magyar bronzkor kutatást képviselő Vicze Magdolna (Matrica Múzeum), Bartosiewicz László (Stockholmi Egyetem), illetve a Lendület Mobilitás Kutatócsoport tagjai: Kiss Viktória, Kulcsár Gabriella, és Pásztókai-Szeőke Judit voltak jelen.

A Bronze Age Landscapes in Central Hungary című előadásunkban a Benta völgyben és Pest megye más régióiban a közelmúltban – a Wenner-Gren Alapítvány, az MTA Lendület programja, és az NKFIH 108756. sz. pályázata támogatásával végzett kutatásokat mutattuk be.

A Benta völgyében feltárt sóskúti régészeti lelőhely látképe egy mai birkanyájjal
(Forrás: http://www.soskut.hu/?module=news&action=show&nid=36719)


Vissza