Mixtura Texturalis – Ember és textil a Kárpát-medencében II. – Konferencia felhívás

FELHÍVÁS KONFERENCIÁN VALÓ RÉSZVÉTELRE
Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 30.

 

Kutatócsoportunk és az MTA BTK TTI Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport Mixtura texturalis – Ember és textil a Kárpát-medencében II. címmel konferenciát szervez.

Szervezők: Kiss Viktória, Pásztókai-Szeőke Judit, Weisz Boglárka
Időpont: 2018. október 30–31.
Helyszín: Humán Tudományok Kutatóháza, 1097, Budapest, Tóth Kálmán utca 4.

 

Idén ősszel második alkalommal és a hagyományteremtés szándékával rendezzük meg a Mixtura texturalis – Ember és textil a Kárpát-medencében című tudományos konferenciát. Célunk a régészeti korok textilművességének, textil- és eszközleleteinek, textilalapú viseleti elemeinek, továbbá a korabeli emberi társadalmak textiljeinek készítésével, felhasználásával-fogyasztásával kapcsolatos nagyobb ívű (akár korszakokon is átívelő), komplexebb interpretációk bemutatásán túl egy olyan interdiszciplináris műhely létrehozása, melyben a különböző tudományterületek képviselői (pl. bölcsészek, természettudósok, restaurátorok stb.) közt aktív párbeszéd és együttműködés alakulhat ki.

Várjuk olyan előadók jelentkezését, akik max. 20 perces előadásukban, illetve 5 perces poszterükkel (ez utóbbi esetében egy-egy lelet vagy lelőhely ismertetésével) a múltbéli textilek készítésének, felhasználásának sokrétűségét, annak gazdasági, társadalmi stb. aspektusait mutatják be más tudományterületek képviselői számára is érthető, követhető tudományos stílusban.

A tervezett előadások illetve poszterek max. 400 szavas kivonatát kérjük a weisz.boglarka@btk.mta.hu ÉS a pszeoke23@gmail.com email címek MINDEGYIKÉRE elküldeni 2018. augusztus 30-ig!

Rövid beszámolónk a tavalyi konferenciáról: https://tinyurl.com/ya5v4l2aVissza